Technika pastelu

Technika pastelu
Zjisti více

Fascinují tě barvy, ale netroufneš si na štětec?

Máš zkušenosti s kresbou a nevíš odkud začít s malbou?

Chceš tvořit a netrápit se s dlouhým chystáním barev?

Potřebuješ lehké malé barvy do batůžku?

Chceš rychle barevně skicovat?

Máš rád techniky, kde můžeš experimentovat?

Pastel je přímo stvořen pro tebe!

Kreslení malování pastelem

Něžná a intuitivní malířská technika

Pastel je intuitivní nástroj.  Maluje se s ním přímo fyzicky – prsty a dlaněmi. Umožňuje jemné přechody barev a nabízí neskutečnou barevná paletu, něžnost a sytost zároveň. Díky hmatu je velmi vtahující. Dá se s ním namalovat vše a díky jemnosti dokáže zachytit prchavou atmosféru.

Pastel jako počátek tvé malby

Pastel se dá se použít jako plnohodnotná malba, ale nepotřebuješ k ní štetec. Pokud tě láká malovat, ale máš z malby respekt, pak u pastelu se naučíš vše kolem míchání barev a používání barevných odstínů. Zachází se s ním stejně jako s přírodním uhlem. Pokud s uhlem máš zkušenost, snadno si poradíš i s pastelem. Když se ti něco nepovede, pastel má skvělou krycí schopnost, díky níž dokážeš vše snadno přemalovat. Chceš-li malovat, pastel je ten nejvhodnější první krok který můžeš zvolit, a na zkušenosti s barvou pak navázat akrylem či olejomalbou. Žáci mi říkají, že jim pastel svou schopností jemného roztírání barevných ploch připomíná olejomalbu.

Pastelem vytvoříš jakýkoliv námět

Pastel je nenáročná technika vhodná pro začátečníka, pokročilému malíři přinese řadu variabilních možností. Technika pastelu tě vtáhne do úžasu a jen tak tě nepustí. Dokáže to díky své variabilitě a jednoduchosti. Pastelem můžeš malovat složité realistické náměty, ale také barevně skicovat. Dá se použít na barevné papíry s různými texturami. A pro zkušené tvůrce má pastel přesah v kombinacích s jinými technikami.

Jako zkušená malířka na pastel nedám dopustit

Já osobně maluji nejraději olejovými barvami. Přesto pro mne zůstává pastel jako jedna z nejoblíbenějších technik. Volím ji tehdy, když si chci třeba udělat barevnou skicu k další malbě. Dokážu s ní snadno vystihnout jemnost přechodů barev tak jako u oleje. U této techniky oceňuji možnosti vrstvení, stejně jako u malby štětcem. A co je na pastelu nej je jeho možnost kombinací s dalšími barvami jako je akvarel či akryl. Dá se s ním dokonce malovat na plátno či dřevěnou desku.

Druhy pastelů

Pastely dělíme na:
Suché /olejové
Měkké / tvrdé
Kulaté / hranaté

Už jen různorodost pastelů přináší velkou škálu možností. Suché i olejové pastely mají varianty měkké a tvrdé. A teď jak se v tom vyznat? Suchý pastel připomíná křídu. Měkký pastel se dobře roztírá a šikovně se s ním stínuje. V tvrdé variantě doporučuji hranatý tvar, který podpoří přesné linie tvaru. Olejový pastel si představ jako hodně měkkou voskovku. I olejový pastel má svou měkkou hranatou variantu vhodnou k jasným linkám. Ke kresbě si můžeš pořídit také pastely v tužce. Není to nejlevnější investice, ale oceníš ji například pro kresbu malých formátů do skicáku.

 Udělej radost svému tvůrčímu kufříku

Počáteční investice není nákladná. Doporučuji si pořídit Suché pastely KOH-I-NOOR extra soft, 24 ks, k nim případně základní barevnou sadu tvrdých suchých hranatých pastelů zn. KOH-I-NOOR. S investicí pohybující se něco málo přes 400 Kč vykouzlíš i profi výsledek. Jednotlivé barvy pak dokoupíš kusově za pár korun. Pokud chceš investovat do svého tvůrčího posunu, vyzkoušej barevný či strukturovaný papír. A máš-li chuť na pořádné barvy, nic nenahradí značku pastelů „Rembrandt“.
Pastely v tužce využiješ do malých skicáků. Sady pastelů v tužce jsou krásné, ale nákladnější. Pokud chceš ušetřit, zajdi si do brněnského papírnictví na Kobližné a pořiď si základní kusové odstíny (jistě lze pořídit i jinde). Tyto tužky však dobře nahradíš i hranatým pastelem, ať už měkkým nebo tvrdým.
Máš-li chuť se pustit do olejového pastelu, zde na kvalitě opravdu nešetři. Doporučit mohu například značku „Gallery“, zaměř se zejména na „soft“ kategorii, tedy velmi měkké pastely. Pokud ti bude u měkkého pastelu chybět přesná linka, dokup si sadu základních odstínů, tvrdé olejové pastely.

Jaký si vybrat papír

Stejně jako ostatní papíry na kreslení, jsou papíry na práci s pastelem v různém barevném provedení a povrchových strukturách. Barevný podklad může podpořit barevný záměr, na tmavém podkladu pastel nádherně svítí. Textura určuje, jak moc do detailu můžeš zajít (čím výraznější reliér textury papíru má, tím hůř nakreslíš detaily). Gramáž zodpovídá za to, jak moc papír můžeš namáhat – čím vyšší gramáž, tím více vrstev papír snese.

 

Jak se tvoří s pastelem

Koukni se na techniku očima kurzistky Evy, autorky obsáhlé série pastelových maleb: „Líbí se mi na ní intuitivnost a možnost hrábnout do barev a podílet se na malbě fyzicky prsty a dlaněmi, možnost jemných přechodů barev, neskutečná barevná paleta, něžnost a sytost zároveň.“

 

Chceš si vyzkoušet různé možnosti pastelu?

Chceš podpořit tvé vlastní nadání?

Zajímají tě tvůrčí experimenty?

Nechceš si doma zašpinit koberec barevným práškem?

Rádi tě podpoříme ve tvém osobním tvůrčím růstu!

 

Přihlaš se na jarní kurz pastelu

Úterý 17.45 – 20.15

V rámci Kurzu kreslení procházíme zajímavými technikami. Jednou z nich je také pastel, klasická i experimentální kresba, nebo šrafura plná malířských fíglů. Věnujeme se jí v průběhu března a dubna. V technice pastelu a dalších malířských technikách tě podpoří malířka Denisa Belzová.

Autorka článku

Článek sepsala malířka Denisa Belzová, lektorka a zakladatelka Start-Art.

Kurzy, které Denisa vyučuje

Kurz malování
Talentové zkoušky, příprava na SŠ
Talentové zkoušky, Příprava na VŠ
Olejomalba

Denisa Belzová malířka a vedení Start-Art

Napiš nám vzkaz

Nejednodušší a nejrychlejší způsob, jak se s námi můžeš spojit, je zajisté pomocí přímého kontaktního formuláře.

kontaktujte nás

Přihlašte se k odběru novinek

Rádi bychom vás pozvali k odběru novinek Start-art. Nyní vám již neunikne žádná důležitá zpráva ani nově otevřený kurz.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Vaše přihlášení proběhlo úspěšně