Tvorba na dně oceánu bolesti duše

Někdy život přináší mnohovrstevnatou hranu existence. Znám jednu krásnou dívku, jejíž život je takto zkoušen. Nedostatek lásky rodičů do její vnímavé citlivosti přinesl vedle talentu také řadu strastí. Jejich součástí jsou i vleklé fyzické boje s řadou vyčerpávajících nemocí.

Po letech jsem se opět ocitla v její přítomnosti. Viděla jsem nadanou bytost, jejíž schopnosti pramenící z hlubiny krásy jejího srdce vyvěrají ven skrze barvy, i přes řadu životních těžkostí, které provázejí její dny. Ve chvílích, kdy by oči raději naříkaly pláčem, bere do zkřehlých rukou tenký štětec a místo plátna kousky nádobí. Dlouhé noci, kdy její nervová soustava nedává odpočinku, se krčí nad zaoblenou plochou hrnků a po malých ploškách nanáší vrstevnatý povlak akrylového laku do zaoblených částí hrnku. A zde se probouzí její pravé já. Barvy vynáší na povrch to nejlepší z nejhlubšího nitra bytí. Sama ty chvíle popisuje jako další utrpení, kdy její tělo prožívá zátěž z malířské pozice, jenž zatěžuje její bolestivá záda. A já o to víc vidím, kolik vrstviček tenkých čar pečlivě věnovala každému místu. Objevuji impresionistické vibrace barev a energií. Cítím, že se dotýkám její duše.

Jako malířka a lektorka zároveň vidím, jak pracný je její boj s hledáním barevného vyjádření, a zároveň pozoruji v její tvorbě posuny. Hledá sama, nachází si vlastní pracné cesty, které bych jí mohla pomoci jako lektor urychlit. Jako malíř, který prošel důkladnou masírkou k tomu co považovat za umění a co ne, bych mohla zjednodušit její projev slovem „naivismus“ a z pozice jejího zdravotního stavu jej ověnčit vznosným přívlastkem „art brut“. Jako obyčejný člověk však nechci intenzitu tvůrčího snažení nijak hodnotit. Má pro mne hodnotu srdečního projevu a vyjádření hluboké krásy. Dívka tím dává ze sebe sama to nejlepší, co může světu dát, a skrze obyčejnost jakým je hrnek, ze života dělat útulnější místo na zemi.

Chodit na výtvarné kurzy si nemůže dovolit z finančního hlediska každý. Možnost pracovat na sobě, věnovat svému talentu čas, prostor a peníze je z určitého pohledu výsostí společenského postavení a země ve které jsme se narodili. Každého z nás trápí to, co v našem životě chybí. Možnost tvorby je jedním z prostorů, kde může naše duše spočinout a růst. Sama jsem prošla táhlým životním obdobím plným nedostatků. Tvorba pro mne právě v takových chvílích představovala maják, smysl života a možnost být sama sebou způsobem, který mne držel nad vodou. Proto jsem vděčná, že mohu s každým z vás, prožívat tu vaši tvůrčí cestu.

Napiš nám vzkaz

Nejednodušší a nejrychlejší způsob, jak se s námi můžeš spojit, je zajisté pomocí přímého kontaktního formuláře.

kontaktujte nás

Přihlašte se k odběru novinek

Rádi bychom vás pozvali k odběru novinek Start-art. Nyní vám již neunikne žádná důležitá zpráva ani nově otevřený kurz.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Vaše přihlášení proběhlo úspěšně