Denisa Belzová a Karel Gregor, Tanec v lese

Výstava obrazů
Zjisti více

Komentovaná procházka výstavou

Shlédni video a pojď se projít po výstavě v charismatickém prostoru galerie Schrott. Nahlédni pod roušku obrazů očima autorky Denisy Belzové.

Denisa kontra Karel

Denisa Belzová a Karel Gregor. To je dvojice osobností spjatých s výtvarným Brnem. Zatímco Karlův profesní život je propojen s divadlem a divadelní vizualita specificky ovlivňuje i jeho malířský zájem o figuru, těžiště Denisiny tvorby proniká do veřejného prostoru, zajímá se o klasické malířské techniky, krajinu. Oba nejsou ve výtvarné tvorbě žádní nováčci, znají svou cestu, objevují cíl. A tak se zpočátku zdál úkol propojit v jednom výstavním projektu Denisiny akvarelové krajinné malby a Karlovy expresivní divadelní figury až příliš odvážným. Vznikl však Tanec v lese.

Tanec v lese

Tanec v lese, to je cesta od povrchu zobrazeného až k vnitřnímu zření. Tanec v lese propojuje vnímání, les může být vnitřní krajinou naší duše, ale může být také interiérem. Les je taneční parket pro duši, jevištěm introspekce. Oba umělci pracují také s autoportrétem – každý z dvojice v něm ukazuje vnitřní reflexi svého vnějšího vzhledu.

Karlovy teatrální expresivní malby a Denisiny krajiny pojí ještě jeden prvek. Je jím zájem o světlo. Zatímco divadelní nasvícení propůjčuje figurám existenciální náboj jdoucí nezřídka kdy až k jádru vezdejšího bytí, jemné světlo lesních mýtin nás smiřuje s nitrem naší duše, vítá nás na bezpečném místě, kde už vše bylo vybojováno, a dospíváme do bodu, kde se rodí nový život.
A tak se Tanec v lese stává propojením těla a duše, života i ustávání, krajiny tvořené lidskými strukturami a přírodními silami.

Text: Olga Čejková

Výstava očima autorky

Denisa Belzová, lektorka, malířka, zakladatelka Start-Art

Kurzy, které Denisa vyučuje

Kurz malování
Talentové zkoušky, příprava na SŠ
Talentové zkoušky, Příprava na VŠ
Olejomalba

Denisa Belzová malířka a vedení Start-Art

Napiš nám vzkaz

Nejednodušší a nejrychlejší způsob, jak se s námi můžeš spojit, je zajisté pomocí přímého kontaktního formuláře.

kontaktujte nás

Přihlašte se k odběru novinek

Rádi bychom vás pozvali k odběru novinek Start-art. Nyní vám již neunikne žádná důležitá zpráva ani nově otevřený kurz.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Vaše přihlášení proběhlo úspěšně