Fixy, linery, markery

Druhy a značky, které doporučujeme
Zjisti více

Kaligrafie, linka, akryl nebo akvarel? To všechno fixy umí

Fixa, liner, kaligrafie? Nech se vtáhnout do kouzelného světa fixů. Jsou mnohem dál než fixy, které jsi měl/a v rukou jako dítě. Jakmile se ponoříš do elegance tahů a barev, nebudeš vědět, co chceš mít doma dříve. Neutrácej zbytečné peníze a sáhni po osvědčených značkách.

Fixy linery markery recenze

Hroty markerů

tenké linery

klasický hrot různých šíří

štětcové

kaligrafické

Linery

Nejčastěji se začíná u značky centropen, a není to žádný přešlap. Levný, ale efektivní nástroj pro lehkou šrafuru. Prodává se v různých velikostech jednotlivě nebo v sadách. Výhodou je cenová dostupnost, nevýhodou horší světlostálost. Je dobrý i na kombinování s akvarelem, jen je potřeba si pohlídat správný typ: centropen document je po zaschnutí voděodolný. O stupeň kvality výše jsou profi linery s archivním inkoustem. Neublíží jim voda ani slunce. Můžeš zvolit například značku Micron nebo Marvy Uchida.

Malba akvarelem

Deset linerů v jednom

Mám typ pro tvou kapsu. Všechny šíře hrotu v jednom ti zajistí profi japonské pero Kuretake Zig Fude Pen Bimoji s kaligrafickým hrotem. Přítlakem a nakloněním reguluješ sílu tahu. Můžeš tak vykouzlit celou škálu linek a pracovat zcela intuitivně. Cena se pohybuje kolem 120 Kč. Pero je plněné archivním inkoustem.

Je pro tebe 120 Kč vyšší investice? Pak ti může vyhovovat značka Tombow Fudenosuke s cenou kolem 60 Kč. Na výběr máš měkký a tvrdý hrot (hard, soft). Obojí má své kouzlo tahů. Černá barva je o něco méně intenzivní ve srovnání s předchozím typem Kuretake.

Malba akvarelem

Štětcový hrot

Chceš se od šrafury posunout dál? Fixy se štětcovým hrotem umožňují kaligraficky proměnlivou stopu v síle tahu. Hrot je měkký a flexibilní, zanechává podle přítlaku tenkou nebo širokou stopu. Doporučit mohu značku Micron Brush Pen. Prodává se v různých barevných řadách.  Kvalitní linku poskytuje také značka Marvy Uchida. Její hrot je ve srovnání s Micronem o chlup méně flexibilní. Rovněž Marvy Uchida nabízí širší škálu barev a tónů, dokonce řadu šedých nebo tělových odstínů. Je vhodná na lineární práci, vybarvování plochy jí však moc nesedí (neprolne se a zanechává tvrdé přechody). Obě značky jsou plněny kvalitním inkoustem.

Jak namalovat kočku akvarelem

Akrylové fixy

Říkám jim “ateliér do šuplíku”. Fixa s kouzlem akrylové barvy, která kryje, kreslí na černý papír, plátno, ale také na dřevo, sklo, plast… S akrylovou fixou namaluješ malý vrstevnatý obraz, nebo efektní kresbu na barevném papíře. Je vhodná pro malíře i kreslíře či ilustrátory. Osvědčené značky jsou: Molotow (nejširší škála odstínů a šíře hrotů) a Posca. Posca je levnější, ale nemá takovou šíři nabídky. Ráda kombinuji obě značky. A pokud si chceš namíchat vlastní odstín, nebo šetřit přírodu a kapsu, oblíbené barvy si u Molotow zakoupíš ve formě náplně.

Nechceš investovat velké peníze a chceš si fixy osahat? Procházku i s průvodcem po akrylové galaxii můžeš vyzkoušet formou kurzu Malování akrylovým fixem.

 

Markery na alkoholové bázi

Markery na alkoholové bázi přináší možnost kvalitního stínování. Pokud je stopa ještě vlhká, následný tah se s předchozím prolne a vytvoří jednolitější plochu (bez tvrdých přechodů mezi tahy). U alkoholových markerů bych nešetřila. Vyplatí se investovat do profi nástrojů. Doporučuji použít klížený hladký papír.
Největší zkušenost mám se značkou Touch. Oblíbila jsem si elegantní šedou řadu s odstupňovanými odstíny. Prodávají ve variantě se dvěma hroty: kaligrafický seříznutý hrot a tenký klasický hrot. S Touch jsem vystínovala realistická zátiší a portréty. Následně jsem objevila o trochu kvalitnější řadu značky Promark. Stopy tahů se slévají ještě lépe. U obou značek najdeš širokou škálu barev a odstínů. Obě varianty jsou světlostálé.
Preferuješ vysokou kvalitu? Pak se poohlédni po kvalitních fixách s kouzelnou hebkostí tonálních přechodů značky Copic. Může se pochlubit 258 odstíny. Investovat do plné verze se však vyplatí pouze profesionálním ilustrátorům. Pokud si chceš dopřát vysokou kvalitu, můžeš zakoupit jednu z řad, například 12 ks, kde se cena pohybuje kolem 2 350 Kč.

Blender

Fixový blender (bezbarvá fixa) zjemňuje stopy tahů a lehce je rozpije. Umožňuje plynulejší přechody ploch. Práci s fixou obohacuje, ale její použití není nezbytné.

Jak namalovat kočku akvarelem
Akvarel zdarma

Akvarelové fixy

Před lety mne levnější verze akvarelových fixek na dlouhé roky odradila. Po čase jsem narazila na Centropen se štětcovými hroty a postupně ji zařadila do kombinovaných technik skicování. Aktuálně testuji značku Kuretake Art & Graphic Twin. Slůvko Twin naznačuje, že se jedná o fixu se dvěma různými hroty, tenkým tvrdým a štětcovým hrotem. Pořídila jsem si řadu šedých odstínů. Dobře se do sebe zapouští a při práci za vlhka umožňuje prolnutí a rozpití i bez použití štětce. V kombinaci s kvalitním akvarelovým štětcem výrazová schopnost fixy roste. Doporučují se také značky Ecoline nebo Karin. Osobně s nimi nemám žádnou zkušenost.

Máš rád/a skicování, ilustraci, menší obrázky, detailní malbu, anebo se cítíš bezradně s divokým proudem vody a štětce, pak avarelové fixy jsou pro tebe přímo stvořené. Na větších plochách však práci s klasickými akvarelovými barvami nenahradí.

Malování akvarelem a obraz kočky

Chceš malovat akrylovou fixou na plátno?

Technika akrylového fixu je velmi nenáročná a hravá. K dispozici budeš mít luxusní akrylové barvy a jako podklad černé plátno. Kresba akrylem je také vhodnou technikou pro skicování nebo rychlou tvůrčí zábavu, která nevyžaduje žádnou přípravu.

 

Fixy a kresba

Některé z uvedených fixek si můžeš osahat na Kurzu kreslení, a přitom se naučit, jak šrafovat, stínovat, zachytit tvar a výraz. Můžeš je kombinovat také s jinými technikami, jako je lavír, akvarel, kresba tužkou a další.

Autorka kreseb i článku

Tuto lekci pro tebe připravila malířka Denisa Belzová, lektorka a zakladatelka Start-Art.

Kurzy, které Denisa vyučuje

Kurz malování
Kurz kreslení
Kreslení a malování pro začátečníky
Olejomalba
Malování akrylovou fixou
Talentové zkoušky, příprava na SŠ
Talentové zkoušky, Příprava na VŠ

Denisa Belzová malířka a vedení Start-Art

Napiš nám vzkaz

Nejednodušší a nejrychlejší způsob, jak se s námi můžeš spojit, je zajisté pomocí přímého kontaktního formuláře.

kontaktujte nás

Přihlašte se k odběru novinek

Rádi bychom vás pozvali k odběru novinek Start-art. Nyní vám již neunikne žádná důležitá zpráva ani nově otevřený kurz.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Vaše přihlášení proběhlo úspěšně